Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
ÁPRILIS 1., INDUL AZ MVK SZEZON!
Pontosabban, ha a járvány következtében hozott rendelkezések betartása mellett lehetőség van a teljesítményrepülésre, mint szabadidős sporttevékenységre, akkor az MVK On-Line felület készen áll a távok fogadására és értékelésére.
Ismételten hangsúlyozzuk: Ha!!!!
Természetesen a döntés a klub és a szakosztály tagsága és az általuk megbízott vezetők bölcs belátására van bízva. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egészségetek sokkal fontosabb, mint néhány kierőltetett MVK pont!

A részt venni szándékozók ne felejtkezzenek meg arról, hogy néhány szabály megváltozott:
- A nevezési díjat legkésőbb az első repülés napján éjfélig kell átutalni!
- Kissé változott a képlet, ezért a tavaly telepített Tasker programot frissíteni kell!

Kérünk mindenkit, hogy ebben a helyzetben kellő önmérsékletet tanúsítson, és a biztonság legyen az elsődleges szempont!

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


HÍREK AZ MVSZ CAMO SZERVEZET HÁZATÁJÁRÓL
A kényszerpihenő idejét kihasználva sokan gépeik rendbetételével, ápolásával foglalkoznak.

Ezzel kapcsolatban sok jó hírt kaptunk Kiss Gyulától, CAMO szervezetünk vezetőjétől:
- Tovább erősödött műszaki ellenőr csapatunk. Balogh Gyuri repülőmérnök, az Aeroklub Farkashegy oktatója 008 sorszámmal csatlakozott hozzánk.
- Balogh Gyuri tájékoztatott minket, hogy 2020 márc. 24-től Part 66 szakszós szerelő is kiállíthat FORM 15C- t az általa végzett karbantartás után a jogszabály szerint max.1200 kg MTOM NCO ELA1 légijárműre, azonban ennek a gyakorlásához külön hatósági engedély kell, amihez a PART M és PART M Light ismeretét igazolni kell, 5 évre adható, tehát nem automatikus! Amíg ez nincs meg, addig az MVSz CAMO szervezete a legjobb választás.
- A járványhelyzet miatt EASA engedélyezte a karantén időszakban lejáró gépek hosszabbítását júliusig, de ezt csak a hivatalon keresztül intézhetjük.
- Április elsejétől csináljuk a német lajstromjelű gépek légialkalmassági felülvizsgálatát Farkashegy és Szatymaz kijelölt repülőtereken. Az ehhez szükséges kétnyelvű dokumentumok elkészültek, az ellenőrzésre egyelőre csak Balogh Gyuri vagy Csík Jenő jogosult.
- Az MVSz CAMO szervezetének fenntartásához kért támogatások mértéke változott, megtalálható Dokumentumtárunkban az Elnökségi emlékeztető részeként.

MVSz CAMO
Elnökség


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVSZ ELNÖKSÉGI MEGBESZÉLÉS 20200322
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség Elnöksége március 22.-én - a Maradj Otthon szabályai szerint elektronikus csatornákon keresztül - Elnökségi megbeszélést tartott. A döntésekről készült emlékeztető megtalálható Dokumentumtárunkban.
Elnökség döntött a Küldött Közgyűlés elhalasztása következtében szükséges intézkedésekről, áttekintette a tervezett rendezvények megtartásának lehetőségeit, megtárgyalta a gazdasági helyzetünket érintő eseményeket, az MVSz működésének lehetőségeit a rendkívüli helyzetben.
Egyúttal felhívja tegszervezetei figyelmét is a fokozott körültekintésre, úgy a repbiztonság, mint a járványveszély által megkövetelt előírások betartása területén.

MVSz Elnökség


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVK TASKER 2020
Paszternák Laci munkájaként elkészült a program 2020 évi változata (v1.92).
Laci jelentősen kibővítette a program szolgáltatásait, az MVK szabályai szerinti taszkoláson és pontszámításon kívül alkalmas az igc fájlok teljes kiértékelésére, ellenőrzésére, látványosan lefuttatható vele a repülés minden fázisa.
Alkalmas továbbá a Rally Kupa versenysorozat pontszámítására is, az eltéréseket lásd a versenykiírásban. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a pontszámítás képlete változott, ezért a tavaly feltöltött verzió idén már nem használható, frissíteni kell.

Az MVK Tasker 2020 elérhető a - Letöltések - Dokumentumok – menüpontunkból, a telepítéséhez és használatához sok sikert kívánunk. A telepítés közben megjelenő vírusriasztásokat nyugodtan hagyjátok figyelmen kívül, a programot az AVAST víruslabor is bevizsgálta és tisztának minősítette.

Az MVK ONLINE felület továbbra is a Sportbírók kezelésében működik, akik felelősek az általuk feltöltött távok tisztaságáért, a verseny sportszerűségének biztosításáért. Ez a kiegészítő program megkönnyíti a munkájukat, de lehetőséget ad a versenyzőknek, érdeklődőknek, hogy fizetős program nélkül is elemezhessék saját és társaik repüléseit, továbbá ellenőrizhetik, hogy Sportbiztosuk a maximális pontszámot hozta e ki repülésükből. Ezzel a lehetőséggel is segíteni szeretnénk fiatal teljesítményrepülőink szakmai fejlődését és a nagyobb nyilvánosság erejével emelni versenyünk színvonalát, tisztaságát!

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


2020 TÉLI TELJESÍTMÉNYREPÜLŐ TOVÁBBKÉPZÉS FARKASHEGY
A MÁV és az ACFH repülőklubok évek óta közösen szervezik teljesítményrepülőik téli továbbképzését Farkashegyen. A színvonalas előadások videofelvételei felkerülnek a YouTube-ra, de a jobb oldali menüsorunkon található „Teljesítményrepülő továbbképzések" rovatunkban is közzétesszük.

Laktis Balázs (MÁV): Checklisták és repülésbiztonság
Schieber András (ACFH): XCsoar, PDA
Vajda Richárd (ACFH): Hullámrepülés
Bőti László (ACFH): Magassági repülés, hypoxia
Porcsalmy Zoltán (MÁV): Új légtérszerkezet 2020
Endrődi Balázs (ACFH): Táplálkozás, hidratáció távrepülések során
Török László (ACFH): A távrepülés alapjai


darojanos
MVSz


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG 2020
2020 március 7.-én ismét sor került az előző évben repült kiemelkedő teljesítmények díjazására.
A vitorlázórepülés területén díjazottak (a teljesség igénye nélkül) a következők:

A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség különdíját Eric Mozer úr, az IGC Elnöke adta át Kiss Gyulának (Mátra) az MVSz CAMO szervezete létrehozásáért és működtetéséért.

A Rotter Lajos Vándordíj 2019 évi győztese Hegedűs László (Alföldi), a Turul Vándordíjat Makai Sándor (Hajdúszoboszló) míg az Icaros Vándordíjat Rozsnyói Zsolt (Opitz) vette át.

Az év férfi sportolója vitorlázórepülésben Tamás Ferenc (DAC) míg az ifjúsági legjobb Laktis Balázs (MÁV).

A Lányi Alapítvány idei díjazottjai Wéber Zsombor (Alföldi) és Tóth Barnabás (Szombathely).

Hegedűs László (Alföldi) három Országos és egy Európa sebességi rekordot repült, és átvette a FAI diplomát egy Európa és egy Afrika rekordja után is. Az Ábrók Ági (Mátra) - Szilágyi Márti (Esztergom) páros Országos kétüléses női távolsági rekordot teljesített. Verebélyi Zoltán (Alföldi) Országos sebességi rekordot, míg Muráti Judit (MALÉV) Nemzeti magassági rekordot repült.

A Magyar Vitorlázórepülő Kupa és a Rally Kupa legeredményesebb versenyzői, csapatai és klubjai is díjazva lettek, a 2019 év eredményei Dokumentumtárunkban archiválásra kerültek.

Az Aranykoszorú feltételeit Máté Attila (Alföldi) és Tóth Barnabás (Szombathely) teljesítette, Wéber Zsombor (Alföldi), Wéber Olivér (Alföldi) és Dobos Tibor (ACFH) befejezte a Gyémántkoszorúját, míg Rozsnyói Zsolt (Opitz) és Muráti Judit (MALÉV) egyidejűleg mindkettőt megrepülte.

A rendezvény – bár a járványveszély miatt a megszokottól kissé eltérő módon – de jó hangulatban zajlott le, a meghívottak nagy többsége meg tudott jelenni.
Gratulálunk minden díjazottnak, szervezőnek és további eredményes repüléseket kívánunk mindenkinek a 2020 évre is!

PS: Kallós Gábor (MÁV) fotói megtekinthetők Galériánkban a főmenüből.

MVSz Elnökség
darojanos


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


CSOPORTOS BALESETBIZTOSÍTÁS 2020
Az MVSz - Egyesületeinek külföldön versenyző tagjai számára - a korábbi évekhez hasonlóan igen előnyös Csoportos Balesetbiztosítási megállapodást kötött az Európai Utazási Biztosítóval (EUB). Ez a biztosítás érvényes a vitorlázórepülő versenyeken esetlegesen bekövetkezőkre is.
A biztosítási díj idén Európában 645 Ft/nap, a CAT 1-es versenyekre (EB, VB) térítésmentesen biztosítjuk pilótáinknak, de bármely versenyzőnk igénybe veheti térítés ellenében.
Az igényeket legalább két héttel az indulás előtt Daróczy Jánosnál kell bejelenteni.
A biztosítás feltételei és szolgáltatásai megtekinthetők a Letöltések - Vegyes dokumentumok menüpontban.
Köszönet Bartolf Richárdnak és Besenyei Henriettának a közreműködéséért!

MVSz Elnökség
darojanos


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MAGYAR VITORLÁZÓREPÜLŐ INDEXSZÁM JEGYZÉK 2020
Letöltések – Dokumentumok – MVSz Szabályzatok menüpontunkban megtalálható a 2020 évben érvényes indexlisták gyűjteménye. (Az MVK indexeket nem tartalmazza)
A tavalyihoz hasonlóan a vegyes géposztályokra vonatkozó, valamennyi vizes géptípust tartalmazó OPEN lista mellett megtalálható egy 15 m-es gépekre vonatkozó lista is, amelyik akkor használható, ha a mezőnyben csak STD, 15 m-es és 20 m-es kétkormányos gépek indulnak.
A késedelmes közzétételért szíves elnézéseteket kérjük!

Daróczy János
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


LÁNYI RÓBERT EMLÉKALAPÍTVÁNY 2020
Köszönet!

A Lányi Róbert Emlékalapítvány az 1%-os adófelajánlások alapján 2019. évben 75.802,- Ft támogatást kapott. Köszönjük a felajánlásokat és azt idén is a díjazott fiatal vitorlázó pilóták sporttámogatására használjuk fel.

Az alapítvány kuratóriuma az idei évben is két fiatal pilótát díjazott, Tóth Barnabást (Szombathelyi Repülőklub) és Wéber Zsombort (Alföldi Repülőklub).

A két pilóta az MVK ifjúsági pontszerző versenyében 2019. évben az 1. és 2. helyet szerezte meg.
Mindketten indultak a 2019-ben rendezett Nemzeti Bajnokságon és az Ifi VB-n is. Géppár repüléssel, egymást segítve, nagyon szép eredményeket értek el.
A Lányi Róbert Emlékalapítvány kuratóriuma is az eredményes géppár repülést értékelte kiemelkedő teljesítménynek a díjazás során.

Kérem pilótatársaimat, hogy lehetőségeik szerint támogassák a Lányi Róbert Emlékalapítványt adójuk 1 %-os felajánlásával.
Az alapítvány adószáma: 18685413-1-13

Sporttársi üdvözlettel: Lányi Aladár alapító
2020.02.21


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


SIKERES DTO AUDIT SZATYMAZON
Az ITM, mint légügyi hatóság, a mai napon ellenőrizte a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség képzőszervezetét. Az audit során a bizottság hiányosságot nem tapasztalt, észrevételt nem tett. Az MVSz DTO szervezete megfelelt a követelményeknek.
Köszönöm szépen a DTO tisztségviselőinek (HT, dHT-k, CMM, SM) társadalmi munkában végzett eredményes munkáját és mindenki kiváló együttműködését.

További sikeres, eredményes, és eseménymentes kiképzéseket kívánunk a 2020-as évre.
Gyöngyösi András Zénó
MVSz DTO AM


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


Oldal:   <<        >>  
 
BANKSZÁMLASZÁMAINK
CIB Bank Zrt

HUF:

10700361-43615401-51100005

EUR:

10700361-43615401-50000005

IBAN (SWIFT: CIBHHUHB):

HU92-1070-0361-4361-5401-5000-0005
ADÓSZÁMUNK
19100500-1-41

Közösségi: HU19100500
Támogatóink/Sponsors
Sajtófigyelő
Cikkek, médiaanyagok a vitorlázórepülés világából

Szombathelyről az Alpokba (Vancsó Ambrus beszámolója

Gyémánt 500km távrepülés hullámban (Wéber Zsombor beszámolója)

Húsz éves a Lányi Róbert Emlékalapítvány(Lányi Aladár írása)

Hárman a vitorlázórepülő-sport szolgálatában.(Aeromagazin 2018 december)

A világ legyorsabb sebességi rekordja termikrepülésben! Bagoly beszámolója, 2019.01.07.

Afrika és Nemzeti rekord Dél-Afrikában! Bagoly beszámolója, 2018.12.16.

A Magyar Polgári Repülésért 2018 (A Repülni jó írása a díjazottakról)

Túl a 200-as álomhatáron! Bagoly beszámolója, 2017/18 Dél Afrika

És mégis repültünk 1945 - 1947 Mező György írása

Schempp-Hirth gépek ismertetői 2017

Ezermester 1934 április

Tardos Béla írása a hullámrepülésről 1981-ből

Hullámtávrepülés az Alföldön! Bagoly beszámolója

Bagoly reagálása Francois Hersen írására

Flarmradar! Az OGN rendszer kiépítése Magyarországon. (Aeromagazin 2016 július)

Vészelhagyás Namíbiában (Francois Hersen írása)

Amikor a versenyzés fontosabbá válik, mint az életünk

Szatymazi siker: LX Kupa 2016

Hajlékony szárnyakon 1979 Dunakeszi

Gönczi Péter beszámolója az őcsényi EB-ről

Schempp-Hirth bemutatta az új Ventust (Gönczi Péter fordításában)

Bagoly beszámolója a 2014 decemberi rekordrepüléseiről!

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (negyedik rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (harmadik rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (második rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (első rész

Vitorlázórepülés közel 100 évvel ezelött

Vajda Ricsi beszámolója mikulovicei magasságrepüléséről 2014.10 hó

Bagoly rekordrepülése 1992-ben!

1600 méterre csőrölni! Nem lehetetlen!

"Hullámok hátán a Mátra felett"
Ugrósdy Marci írása az IHO portálról


Hullámtávrepülés Patagóniában.Bagoly beszámolója

A Magyar Sporttörténelem most íródik! Horváth Linda (MVSz Médiabizottság)

Gönczi Péter: Mérföldkő a versenyrepülők felkészítésében!

Légtérsértések! Szili Sándor levele

A Lányi Róbert Emlékalapítvány története

A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése

Búcsú az V. Avas Kupától Varga Ági tollából

Vitorlázórepülés az ötvenes években.(Dr. Jósa Jenő emlékiratai)

Nemzeti és afrikai kontinens rekordok Namíbiában(Bagoly beszámolója)

"Nimbus után Quintus"
Márványi Péter riportja Gönczi Péterrel


Repül a Quintus, az új 23 m-es Schempp-Hirth gép.
(Fotók Gönczi Pétertől)


Heves Megyei Hírlap a Pipis hegyi hullámrepülésről

Nemlétező sportág létező rekordjai! Márványi Péter riportja Daróczy Jánossal

Ifjusági VB 2011. Musbach
Kisnagylaci beszámolói az IHO internetes portál gyűjtésében


Dane Dickinson, Soaring New Zealand:
Az AAT feladat problémái.
Ford: Bauer János (Varió)


Öcsényi hullámrepülés.
Kiss Tibor videója


British Gliding Association: A biztonságos csörlés feltételei Ford. Jánoska Tibor

Beszámoló a Prievidzai VB-ről

Dugóhúzóról ember- és földközelben
1985-ös intejú Daróczy Jánossal


Átesés és dugóhúzó - egy vélemény
Walter Mueller Free Flight Canada
Ford. Rónai Péter


Aerokurier 2009 a Női VB-ről

Sok jó (terep)leszállást
Graham McAndrew
ford: Tóth István


Bolla Marica: "Harcpoétika"


Hogyan éljem túl a vitorlázórepülést
Bert Willing
ford: Vámosi Miklós


ARCUS az új húszméteres Schempp-Hirth vitorlázó repülőgép
ford: Gönczi Péter
Memória használat: 3,373kb