Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Új dokumentumok: Küldöttgyűlés és Elnökségi Értekezlet jegyzőkönyvei
Létrejött a 2020. október 3-án megtartott MVSz Küldött Közgyűlésről szóló jegyzőkönyv hitelesítése. A dokumentum feltöltésre került a Szövetség honlapjának Dokumentumtárába.
2020. október 19-én a megválasztott Elnökség megtartotta első ülését, amelyen döntött a 65. Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság FAI Ranglistára való feltöltésének szükségességéről, a 2021. évi Versenynaptár tervezetéről, a 66. Nemzeti Bajnokságok pályázatkiírásáról, létrehozta a módosított Alapszabálynak megfelelő Munkacsoportokat, tárgyalt a Szövetség székhelyével, és a módosított Alapszabállyal harmonizáló, új SzMSz megalkotásával kapcsolatos feladatokról, valamint egy MVK szabályzat kiegészítő javaslatról. Az ülés jegyzőkönyve, amely tartalmazza a versenynaptár és az MVK kiegészítés javaslatot, valamint a 2021-re kiírt Nemzeti Bajnokság pályázatokat, szintén megtalálható a Dokumentumtárban.

2020. október 24.

Elnökség


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


XIII. Katlan-túra 2020. LHFH
Kedves Repülő Barátaink!
Sajnos a XIII. Katlan-túrát a kialakult járványhelyzet miatt a hagyományos módon nem tudjuk megtartani. Nyilván egyénenként, kis csoportokban fel tudtok menni, de a szokásos esti zsíros kenyér partit, az év legnagyobb ‘repülős, sztorizós, igazmondó versenyét’ le kell mondjuk.
Ezért most az a kérésünk, hogy gyújtsatok egy gyertyát, vigyetek egy szál virágot annak a sírjára, akit már rég meg szerettetek volna látogatni. Vagy csak üljetek le páran és nézzétek végig a YouTube csatornán a “Farkashegyi Lejtőrepülő Verseny” című filmet.
Az igazán nemes hagyomámyokat csak közös munkával közös erőfeszítéssel tudjuk létrehozni. Nyáron a versenyek alatt megvalósítottuk a ‘Bátor’ pilótát, most a tél közeledtével, ebben a járványos helyzetben segítsük elő az ‘Öreg’ pilótává válás
folyamatát.
Találkozunk a XIV. Katlan-túrán 2021. október végén!
2020. október 23.
Repülő baráti üdvözlettel!
Terpó Gyuri


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


Felhívás
Kedves Vitorlázórepülő Barátaim,

Az MVSz elnöksége önkénteseket keres a Szövetség céljainak megvalósításához, illetve tovább fejlesztéséhez a Média, Keret, Oktatási, Légtér és Gazdasági állandó munkacsoportjaiba.

Aki szívesen segítene, kérjük küldje jelentkezését az -Email- címre.


[ Tovbb... ]


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVSZ KÜLDÖTT-KÖZGYŰLÉS 2020.10. 03.
A mandátumok 94 %-a jelenlétével megtartotta Küldött Közgyűlését az MVSz. Az ügyrendi kérdések, a 2019-es mérleg és a beszámolók elfogadását követően módosította az Alapszabályt a következőképpen: az Elnökség létszáma 5 főre változott; a Sportbírói Testület kikerült az Állandó Bizottságok közül, melyek Vezetőit az Elnökség bízza meg, Tagjait az egyes Bizottságok Vezetői javaslatára az Elnökség hagyja jóvá; létrejött a Légiüzemeltetésért felelős, valamint egy Pénzügyi, gazdasági és adminisztratív munkacsoport, utóbbi munkájának irányítására Elnökség Titkárt bízhat meg; a jövőben lehetőség lesz Közgyűlés és Elnökségi Értekezlet tartására is elektronikus úton. A Közgyűlés az SzMSz módosítását nem kívánta tárgyalni, és újabb 2 évre megválasztotta a Szövetség elnökének Gyöngyösi András Zénót, alelnököknek pedig Szabó Pétert, Hársfalvi Pétert, Vámosi Miklóst és Taglieber Miklóst. A Felügyelő Bizottság tagjai Turi Gábor, Fényi István és Szőke Tibor lettek. A Sportbírói Testület vezetője Surányi Zoltán. A Küldöttek jóváhagyták a gazdálkodási tervet, és felhatalmazták az Elnökséget arra, hogy a 2021-es Nemzeti Bajnokságokra a szokásos kategória bontásban pályázatot írjon ki október végéig november 30-i benyújtási határidővel, mely pályázatokról a tag egyesületek december 15-ig levélszavazással dönthetnek majd. A részletes jegyzőkönyv a beszámolókkal és a határozatok pontos szövegével, valamint a fontosabb hozzászólásokkal, hitelesítést követően, hamarosan elérhető lesz a Szövetség honlapjának Dokumentumtárában.

2020. október 13.

Gyöngyösi András Zénó


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


VITORLÁZÓREPÜLŐ VERSENYEK 1948-2020
Dr. Lendváry Csaba szokásos pontosságával és gyorsaságával varázsolta bele az idei versenyeket a Matuz Pistával közösen szerkesztett könyvükbe. Külön öröm, hogy Laki Robinak köszönhetően a könyv teljes egészében, egyben letölthető a jobb oldali menüsorunkon található Könyvtárból.
Köszönjük szépen Csaba a gondos munkádat!

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVK EREDMÉNYEK 2020
A 2020 évi Magyar Vitorlázórepülő Kupa a pandémia miatt késéssel indult, de minden eddiginél nagyobb számú távrepüléssel zárult szeptember 30.-án. A teljes eredménylista megtalálható Dokumentumtárunkban a "Sporteredmények, VTSB közlemények" között! A fájlok a tavaszi szezonkezdésig még letölthetők az MVK ONLINE felületről.

A dobogósok kategóriánként:

I. kategória:
1. Hegedűs László (Alföldi)
2. Dr. Albeck Péter (Őcsény)
3. Szanyi Imre (MÁV)

II. kategória:
1. Wéber Zsombor (Alföldi)
2. Varga Tibor (Dunaferr)
3. Víg István (Hajdúszoboszló)

Ifjú Ezüstkoszorúsok versenye:
1. Wéber Zsombor (Alföldi)
2. Orsy László (DAC)
3. Mészáros Máté (Dunaferr)

Ifjúsági:
1. Wéber Zsombor (Alföldi)
2. Mészáros Máté (Dunaferr)
3. Érseki Áron (Opitz)

Hölgyek:
1. Szamosujvári Lilla (Hajdúszoboszló)
2. Muráti Judit (MALÉV)
3. Pethő Enikő (MÁV)

Klubok pontszerző versenye:
1. Alföldi (120126 pont)
2. Dunaferr (82322 pont)
3. MALÉV (73641pont)

Csapatverseny:
1. Alföldi (Hegedűs László, Sindely János, Wéber Zsombor)
2. Őcsény (Dr. Albeck Péter, Korpádi Péter, Banó László)
3. MÁV (Szanyi Imre, Bánki Péter, Virág István)

Egy kis statisztika:
780 leadott távból 772 jóváhagyott
150 nevezett versenyző
25 nevezett "Ifjú Ezüstkoszorús"
127 táv 1000 pont felett
1454 a legmagasabb pontszám (Hegedűs László)
765,2 km a leghosszabb táv (Hegedűs László)
144,78 km/óra a legnagyobb átlagsebesség (Hegedűs László)

VTSB
darojanos


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVSz KÜLDÖTT KÖZGYŰLÉS 2020.10.03.10:00LT SÁMSON KFT.
Meghívó a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség Küldött Közgyűlésére

Tisztelt MVSz Tag egyesületek Vezetői és Tisztelt Küldöttek, Kedves Barátaim,

A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSz) 2019. évi őszi Küldött Közgyűlése – utolsó határozatával– a soron következő (2020. évi tavaszi) Küldött Közgyűlését 2020. március 14-ére hirdette meg. A meghirdetett Közgyűlést az Elnökség 2020. március 08-án – bizonytalan időre – elhalasztotta.
Az Elnökség egyhangú döntése értelmében a soron következő MVSz Küldött Közgyűlés tervezett
- időpontja: 2020. október 03-án (szombaton) 10 óra,
- helyszíne: Sámson Kft. 1044 Bp. Óradna u. 3/a.


Részletes napirend mellékelve (1. sz. melléklet). Napirend kiegészítésre vonatkozó javaslatokat emailen (elnok@soaringhungary.hu) várjuk az Alapszabályban meghatározottak szerint 3 napon belül, szeptember 24-én éjfélig.
A Klubvezetők, vagy Küldötteik részvételére számítunk az értekezlet időpontjában érvényben lévő közegészségügyi és epidemiológiai előírások betartása mellett. A Tag egyesület MVSz nyilvántartás szerinti mandátum számát, képviselőjét (klubvezető, küldött) a 2. számú melléklet tartalmazza. Amennyiben az egyesületet delegáltja nem tud személyesen jelen lenni az értekezleten, úgy kérjük, hogy a törvényes működés fenntartása érdekében a 3. számú melléklet szerinti megbízólevéllel adjon proxyt egy biztosan jelen lévő személynek. Az értekezlet távolról történő követését, tanácskozási lehetőség biztosítását a távolról részt vevők számára virtuális csatorna nyitásával biztosítani fogjuk, azonban a jelenleg érvényes Alapszabály szerint érvényes voksolás csak jelen lévő, proxyval rendelkező mandátum birtokában lehetséges. A virtuális csatorna technikai részletei egy későbbi levélben kerülnek pontosításra.

2019. évi főkönyvi kivonat és mérlegbeszámoló elfogadása:
a határidőt a Kormány szeptember 30-ára módosította. A Felügyelő Bizottság a tervezett, 4. számú melléklet szerinti beszámolót és annak mellékletét képező, az 5. melléklet szerinti főkönyvi kivonatot megvizsgálta, azokat a Közgyűlés általi elfogadásra javasolta. Kérjük a tisztelt Tagszervezeteket, hogy az esetleges észrevételeket, kérdéseket, illetve az elfogadó nyilatkozatot szeptember 29-ig az -Email- email címre eljuttatni szíveskedjenek, hogy a mérlegbeszámoló a törvényes határidőig beküldhető legyen. Elfogadás esetén elegendő egy válasz emailben egy mondatban nyilatkozni, hogy a repülőklub a megküldött mérlegbeszámolót a főkönyvi kivonattal együtt elfogadja. Formális vita és szavazás az október 3-i Küldöttgyűlésen lesz.

Alapszabály módosítás: az MVSz tagszervezeteitől beérkezett javaslatokkal egységes szerkezetbe foglalt vitaanyag mellékelve 6. számú mellékletként jelen meghívóhoz a módosítások kiemelésével. A módosítások tartalma pontokba szedve az alábbiak szerinti:
1. A Szövetség székhelyének megváltoztatása. Jelenleg még a Dagály utca a cím, de jó lenne találni más, fővárosi székhelyet. Egyelőre nincs konkrét javaslat.
2. A jelenleg 6 fős elnökség taglétszámának csökkentése 5 főre (elnök, és 4 alelnök).
3. A mindenkori elnökség jelenleg 2 éves mandátumának meghosszabbítása a jogszabályban megadott korlát (5 év) időtartamra.
4. Lehetőség biztosítása a Közgyűlés elektronikus úton történő megtartására.
5. Az érdemi munka végzése Állandó Bizottságok helyett Munkacsoportokban. A Légtérhasználati Bizottság megszüntetése, a Sportbírói Testületet átnevezése Sportszabályzat szerkesztő és szabályzatmódosítást előkészítő munkacsoporttá, a Média Bizottság átnevezése Társadalmi kapcsolatokért felelős és média bizottsággá, az Oktatási és Kiképzési Bizottság átnevezése Képzési Szervezeti Munkacsoporttá, egy Légiüzemeltetésért felelős munkacsoport kialakítása a jelenleg végzett CAMO szervezeti egység céljára, adminisztratív és gazdálkodási munkacsoport kialakítása, melynek munkája irányítására az Elnökség Titkárt bízhat meg. Valamennyi munkacsoport működési rendjének (célok és módszerek) rögzítése az SzMSz mellékleteiben.
Valamennyi munkacsoport vezetőjét az Elnökség bízza meg, de beszámolással a Közgyűlésnek tartoznak.

Új SzMSz elfogadása: a Szövetség Szervezeti és Működési Szabályzata alapjai az MVSz alapítása (2005-2006.) körülményeit tükrözik, a legutóbb módosítás is még a származtatott státus megszűnése előtti Alapszabály érvényessége alatt, 2016-ban történt. Tekintettel arra, hogy a Szövetség pozíciója és a szabályozási környezet is nagymértékben módosult, mindenképpen célszerű az SzMSz módosítása, egyszerűsítése. Az SzMSz új szövegére javasolt vitaanyag mellékelve a 7. számú mellékletként.

Tisztségviselő választás: a tavaszi Küldött Közgyűléssel a Szövetség minden tisztségviselőjének a mandátuma lejárt. Az elnöki és alelnöki pozíciókra, valamint a Felügyelő Bizottság három tagjára vonatkozó jelöléseket a Jelölő Bizottságnál lehet leadni. Az előzetes jelöltek listáját a küldöttgyűlést megelőzően nyilvánosságra hozzuk, hogy a Küldöttek megfelelően fel tudjanak készülni klubjuk álláspontjának képviseletére. A Jelölő Bizottság tagjai Ábrok Ágnes (abrok.agnes@gmail.com) és Turi Gábor (tranek79@gmail.com) emailen várják a jelöléseket.

2021. évi versenyek: A VB rendezés időpontja egy évvel eltolódott, de nincs 2021-ben elő-VB rendezési kötelezettségünk, tehát nincs akadálya a korábban megszokott, MVSz szabályzat szerinti Nemzeti Bajnokság rendezési elv követésének, két helyszínen és időpontban, pályáztatással, kategória osztással. Elvi döntés a pályázatok kiírása előtt az október 3-i Küldött Közgyűlésen hozható.

Budapest, 2020. szeptember 21.
Üdvözlettel:
Gyöngyösi András Zénó
MVSz elnök

Mellékletek megtalálhatók a Letöltések menüpontunkban!


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


LÉGTÉRSZERKEZET 2020v7
Bal oldali menüsorunkban megtalálhatók és letölthetők a 2020 évben érvényes légtérfájlok 3 formátumban. A mappa tartalmaz még egy fordulópont adatbázist és a 2020 évre módosított 26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet teljes szövegét is. Az új v7 verzió a koordinált légterek kezelésének "felhasználóbarát" változata.
A légtérszerkezet kidolgozásáért köszönet Gál Tamásnak, továbbá Paszternák Lászlónak és Gangl Gábornak, akik a koordinált légterek bedolgozásában és tesztelésében segítették.
Sajnálatos viszont, hogy az LHBS-LHFH-LHHH légterek koordinációja mind a mai napig nem működik.

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


SZATYMAZON ZÁRT AZ IDEI RALLY KUPA VERSENYSOROZAT
Végre mindkét napon sikerült értékelhető számot repülni versenyzőinknek! A futamot Érseki Áron (Opitz) nyerte Hársfalvi Péter (Nyíregyháza) és Endrődi Balázs (ACFH) előtt! Ez egyúttal a 2020 évi versenysorozat végeredménye is, külön ki kell emelni Érseki Áron minden számban egyenletes kiváló teljesítményét.
A futam részletes eredményei és az igc fájlok megtekinthetők, letölthetők a Rally Kupa honlapjáról, elkészült továbbá az idei 6 futam összesített eredményjegyzéke is.

Örömmel állapítjuk meg, hogy a fiatalok előretörtek a versenyben, a 6 futamból négyben ifjú versenyző lett a bajnok, összességében 58 versenyző nevezett a sikeres futamokra. Sajnálatos, hogy a légtérkorlátozások és a kedvezőtlen időjárás miatt néhány futam elmaradt, reméljük jövőre még eredményesebben tudjuk megrendezni a Rally Kupa versenysorozatot!
Végezetül köszönetet mondunk a futamok rendezőinek, szervezőinek, vendéglátóinak, a versenyzők és kísérőik minden helyszínről kedvező élményekkel, elégedetten távoztak.

darojanos
MVSz, VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


ELSŐ MAGYAR VITORLÁZÓREPÜLŐ VERSENY ÉS REKORDSZABÁLYZAT
Könyvtárunkból letölthető a legrégebbi magyar repülési szabályzat a Magyar Aero-Club kiadásában 1910-ből. (Ezt még nem én írtam, de tényleg!)

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


Oldal:       >>  
 
BANKSZÁMLASZÁMAINK
CIB Bank Zrt

HUF:

10700361-43615401-51100005

EUR:

10700361-43615401-50000005

IBAN (SWIFT: CIBHHUHB):

HU92-1070-0361-4361-5401-5000-0005
ADÓSZÁMUNK
19100500-1-41

Közösségi: HU19100500
Támogatóink/Sponsors
Sajtófigyelő
Cikkek, médiaanyagok a vitorlázórepülés világából

Országos rekord 300 km-es hurokpályán (Bagoly beszámolója)

Szombathelyről az Alpokba (Vancsó Ambrus beszámolója)

Gyémánt 500km távrepülés hullámban (Wéber Zsombor beszámolója)

Húsz éves a Lányi Róbert Emlékalapítvány(Lányi Aladár írása)

Hárman a vitorlázórepülő-sport szolgálatában.(Aeromagazin 2018 december)

A világ legyorsabb sebességi rekordja termikrepülésben! Bagoly beszámolója, 2019.01.07.

Afrika és Nemzeti rekord Dél-Afrikában! Bagoly beszámolója, 2018.12.16.

A Magyar Polgári Repülésért 2018 (A Repülni jó írása a díjazottakról)

Túl a 200-as álomhatáron! Bagoly beszámolója, 2017/18 Dél Afrika

És mégis repültünk 1945 - 1947 Mező György írása

Schempp-Hirth gépek ismertetői 2017

Ezermester 1934 április

Tardos Béla írása a hullámrepülésről 1981-ből

Hullámtávrepülés az Alföldön! Bagoly beszámolója

Bagoly reagálása Francois Hersen írására

Flarmradar! Az OGN rendszer kiépítése Magyarországon. (Aeromagazin 2016 július)

Vészelhagyás Namíbiában (Francois Hersen írása)

Amikor a versenyzés fontosabbá válik, mint az életünk

Szatymazi siker: LX Kupa 2016

Hajlékony szárnyakon 1979 Dunakeszi

Gönczi Péter beszámolója az őcsényi EB-ről

Schempp-Hirth bemutatta az új Ventust (Gönczi Péter fordításában)

Bagoly beszámolója a 2014 decemberi rekordrepüléseiről!

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (negyedik rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (harmadik rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (második rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (első rész

Vitorlázórepülés közel 100 évvel ezelött

Vajda Ricsi beszámolója mikulovicei magasságrepüléséről 2014.10 hó

Bagoly rekordrepülése 1992-ben!

1600 méterre csőrölni! Nem lehetetlen!

"Hullámok hátán a Mátra felett"
Ugrósdy Marci írása az IHO portálról


Hullámtávrepülés Patagóniában.Bagoly beszámolója

A Magyar Sporttörténelem most íródik! Horváth Linda (MVSz Médiabizottság)

Gönczi Péter: Mérföldkő a versenyrepülők felkészítésében!

Légtérsértések! Szili Sándor levele

A Lányi Róbert Emlékalapítvány története

A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése

Búcsú az V. Avas Kupától Varga Ági tollából

Vitorlázórepülés az ötvenes években.(Dr. Jósa Jenő emlékiratai)

Nemzeti és afrikai kontinens rekordok Namíbiában(Bagoly beszámolója)

"Nimbus után Quintus"
Márványi Péter riportja Gönczi Péterrel


Repül a Quintus, az új 23 m-es Schempp-Hirth gép.
(Fotók Gönczi Pétertől)


Heves Megyei Hírlap a Pipis hegyi hullámrepülésről

Nemlétező sportág létező rekordjai! Márványi Péter riportja Daróczy Jánossal

Ifjusági VB 2011. Musbach
Kisnagylaci beszámolói az IHO internetes portál gyűjtésében


Dane Dickinson, Soaring New Zealand:
Az AAT feladat problémái.
Ford: Bauer János (Varió)


Öcsényi hullámrepülés.
Kiss Tibor videója


British Gliding Association: A biztonságos csörlés feltételei Ford. Jánoska Tibor

Beszámoló a Prievidzai VB-ről

Dugóhúzóról ember- és földközelben
1985-ös intejú Daróczy Jánossal


Átesés és dugóhúzó - egy vélemény
Walter Mueller Free Flight Canada
Ford. Rónai Péter


Aerokurier 2009 a Női VB-ről

Sok jó (terep)leszállást
Graham McAndrew
ford: Tóth István


Bolla Marica: "Harcpoétika"


Hogyan éljem túl a vitorlázórepülést
Bert Willing
ford: Vámosi Miklós


ARCUS az új húszméteres Schempp-Hirth vitorlázó repülőgép
ford: Gönczi Péter
Memória használat: 3,392kb